Akcie v USA zůstávají bez větších změn, schůzka G7 nic nepřinesla

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování bez výraznějších změn a pozornost investorů se opět zaměřovala hlavně na eurozónu a známky útlumu hospodářského růstu ve světě. Obchodníci čekali na zprávy z mimořádného jednání zástupců nejvyspělejších zemí světa G7, ti se ale na ničem konkrétním nedohodli. Jejich telekonference měla soukromý charakter a žádný výstup z ní nebyl zveřejněn.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.096 bodů a proti předchozímu závěru odepisoval méně než 0,1 procenta. Širší index S&P 500 naopak 0,1 procenta přidával a nacházel se v blízkosti 1279 bodů. Index Nasdaq Composite měl sotva měřitelný zisk a pohyboval se blízko 2760 bodů.

Hlavní indexy se pohybovaly střídavě v zisku a střídavě ve ztrátě. Trh příznivě hodnotil například statistiku o vývoji aktivity v sektoru služeb, který zahrnuje širokou škálu činností a je pro americkou ekonomiku naprosto zásadní. Naopak nejasné vyhlídky dluhové krize v eurozóně akciím v růstu bránily.

Někteří lídři v eurozóně chtějí, aby vznikl ústřední orgán, který by měl větší pravomoci nad bankami ve všech 17 členských zemích. Podle analytiků by mohla vzniknout evropská obdoba amerického úřadu FDIC, který pojišťuje vklady v bankách. To by podle některých mohlo zklidnit i vkladatele, kteří se obávají o peníze v bankách zadlužených zemí.

"Jak jsme viděli na příkladu Lehman Brothers, když bankovní systém zasáhne strach, tak ty banky končí," poznamenal šéf investiční společnosti Millstein & Co Jim Millstein. Připomněl tak chaos po pádu obří investiční banky Lehman Brothers v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK