ČSÚ dnes zveřejní výsledky zahraničního obchodu za duben

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. června (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v dubnu vyvíjel zahraniční obchod. V březnu skončil rekordním přebytkem 37,5 miliardy korun. Vývoz meziročně stoupl o 6,9 procenta a dovoz o 1,4 procenta. Tempo březnového růstu vývozu i dovozu bylo podle statistiků nejnižší od prosince 2009, obrat zahraničního obchodu v tento měsíc ale dosáhl dosud nejvyšší hodnoty v Česku.

O měsíc dříve skončil zahraniční obchod přebytkem 28,7 miliardy korun, v lednu činil přebytek 29,6 miliardy Kč.

Analytik Akcenty Miroslav Novák upozornil na to, že rekordní přebytky zahraničního obchodu ze začátku letošního roku jsou určitě povzbudivé, avšak další měsíce mohou přinést mírné zklamání. "Stále nepříznivá ekonomická situace v evropských zemích a nepříliš povzbudivá data chodící poslední dobou z německé ekonomiky budí oprávněně obavy," uvedl.

ČSÚ dnes zveřejní také výsledky stavebnictví a průmyslu za duben 2012. V březnu stavební výroba v Česku zpomalila meziroční pokles na 8,9 procenta po únorovém propadu o 16 procent. Průmyslová výroba v březnu meziročně klesla o 0,7 procenta, což bylo její první snížení od listopadu 2009. Výsledek byl ale ovlivněn nestejným počtem pracovních dnů, protože březen 2012 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce v březnu meziročně vzrostla o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK