Americké akcie v úterý zpevnily, euro kvůli Španělsku dál klesá

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. června (ČTK) - Americké akcie v úterý zpevnily, i když na začátku obchodování se pohybovaly jen v blízkosti předchozího závěru. Trh nadále sleduje vývoj dluhové krize v eurozóně, která je hlavní překážkou ve výraznějším růstu cen akcií. Na devizových trzích oslabuje euro, neboť mimořádná telekonference ministrů financí a šéfů centrálních bank zemí G7 nepřinesla žádný konkrétní výsledek.

Dow Jonesův index vzrostl o 26,49 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,22 procenta na 12.127,95 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,57 procenta na 1285,50 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 0,66 procenta na 2778,11 bodu.

K zotavení trhu přispěla hlavně statistika, která ukázala, že rozsáhlý sektor služeb v USA pokračuje v růstu. Akcie tak mohly smazat alespoň část vysokých ztrát, které nabraly minulý týden. Největší zájem byl o finanční tituly, jejichž souhrnný index přidal asi 1,7 procenta. Vykázal tak mnohem vyšší růst než jiné sektory.

"Nepřekvapilo by mě, kdybychom z těchto úrovní ještě pokračovali v růstu. O zisky ale můžeme rychle přijít. Otázka je, zda opravdu chceme sbírat drobné těsně před buldozerem," řekl portfolio manažer společnosti TEAM Financial Asset Management James Dailey. "Trh zatím neviděl skutečnou paniku, která je teď před námi," dodal.

V propadu ale pokračovaly akcie společnosti Facebook, které odepsaly 3,8 procenta na 25,87 USD. Proti upisovací ceně 38 dolarů tak ztrácejí už 32 procent.

Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, na které vedle dluhové krize působí i zprávy, že největší evropské ekonomiky jsou buď v recesi, anebo v silném útlumu. Sledovat se bude hlavně dnešní výstup z jednání rady Evropské centrální banky (ECB), ve čtvrtek pak projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Euro k dolaru odepsalo 0,4 procenta na 1,2452 USD, drží se ale citelně nad pátečním kurzem 1,2286 USD, což bylo minimum za téměř dva roky. Proti japonskému jenu euro zpevnilo o 0,2 procenta na 98,04 JPY, dolar vůči jenu přidal 0,5 procenta na 78,74 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK