V tuzemském stavebnictví se propouští a asi i dál propouštět bude

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. června (ČTK) - Oživení tuzemského stavebnictví je v nejbližším roce nereálné, vyplývá z dnešního zjištění ČTK mezi analytiky a stavbaři. Pokračujícímu poklesu odvětví tak bude zřejmě odpovídat i pokračující propouštění zaměstnanců ze stavebních firem. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více pracovníky přitom v dubnu meziročně klesl o 4,3 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.

Podle jeho dnes zveřejněných údajů zmírnilo stavebnictví v dubnu sice meziroční pokles na 2,7 procenta po březnovém propadu o 6,1 procenta, příliš šanci na výraznější zlepšení výkonu v nejbližším roce ale nemá.

"Řada malých firem už musela ukončit svoji činnost, středně velké firmy mají velké potíže a propouštění se už dotklo i velkých firem. Přitom firmy musejí propouštět kvalifikované pracovníky, pro které nemají práci," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. Propouštění podle něj zasáhlo i navazující obory typu výroby stavebních hmot, skla nebo keramiky.

V letošním prvním čtvrtletí činil podle statistiků průměrný evidenční počet zaměstnanců v českém stavebnictví 225.141, což je ve srovnání s předkrizovým rokem 2008 úbytek o 17 procent.

"Stavebnictví strádá nedostatkem zakázek, a to jak ze soukromé sféry, tak z veřejného sektoru. Jde přitom o dlouhodobý trend, jehož změny se už v letošním roce nedočkáme," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podobný názor vyjádřila také ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Šéf stavařského svazu neočekává obrat k lepšímu pravděpodobně ani v roce 2013. "Pokud bude vláda nadále pokračovat ve své politice škrtů, dopady do zaměstnanosti jsou zřejmé. Bude pokračovat trend snižování počtu pracovníků v celém odvětví stavebnictví," uzavřel prezident SPS Matyáš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK