Španělské úřady zahájily vyšetřování zestátňované Bankie

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 6. června (ČTK) - Protikorupční odbor španělské prokuratury zahájil vyšetřování zestátňované bankovní společnosti Bankia. Sdělil to dnes mluvčí úřadu. Bankia minulý měsíc požádala vládu o finanční záchranu a dnešní krok je další komplikací v prosazení tohoto plánu.

Bankia vznikla loni spojením několika menších regionálních spořitelen, které jsou nejslabším článkem bankovního sektoru v zemi. V létě vydala akcie na burze a s podporou velké reklamní kampaně si je koupilo velké množství drobných investorů. Ti teď nyní protestují proti plánu znárodnění, v jehož rámci banku za poskytnutí celkem 23,5 miliardy eur (asi 600 miliard Kč) na pokrytí většiny ztrát ze špatných úvěrů do realit převezme stát a akcionáři všechno ztratí.

Vláda ale nemá na podporu Bankie a dalších bank peníze a pomýšlela na to, že je získá emisemi dluhopisů. V poslední době se ale výnosy španělských dluhopisů přiblížily ke kritické hranici sedmi procent, nad níž už o mezinárodní finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko. Madrid se nyní snaží, aby EU umožnila ohroženým bankám čerpat pomoc přímo ze záchranného fondu eurozóny ESM, a odmítá požádat o oficiální pomoc, s níž jsou spojeny přísné podmínky.

Bankia je čtvrtou největší bankou ve Španělsku a ve správě má zhruba deset procent vkladů celého bankovního sektoru. Je rovněž druhým největším hypotečním ústavem v zemi.

Na Španělsko se nyní zaměřuje největší pozornost investorů, kteří se obávají eskalace dluhové krize v eurozóně. Potíže bank spolu s fiskálními problémy vlády a autonomních oblastí mohou srazit zemi do krize a donutit ji k přijetí finanční pomoci, což prosazuje hlavně Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK