Americké akcie díky nadějím na kroky v EU výrazně vzrostly

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. června (ČTK) - Cena amerických akcií ve středu prudce vzrostla, zpevnila druhý den po sobě a hlavní indexy zažily nejlepší den od loňského prosince. Investory povzbudily známky rychlých kroků k řešení bankovní krize ve Španělsku. Trh byl už ale také zralý k oživení po nedávné vlně prodejů, kdy širší index ztratil minulý měsíc šest procent.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index vzrostl o 2,37 procenta na 12.414,79 bodu a první dvoudenní sérii růstu zaznamenal od konce dubna. Širší index S&P 500 posílil o 2,30 procenta na 1315,13 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 2,4 procenta na 2844,72 bodu.

Investory povzbudily zprávy, podle nichž činitelé Německa a eurozóny jednají o možnostech rychlého zásahu na záchranu španělských bank, kvůli jejichž ztrátám hrozí zemi pád do dluhové krize. K výraznému oživení přispělo vyčerpání prodejní vlny a výhodné nákupy zlevněných akcií. To přispělo k silnému růstu akcií v odvětví energie, technologií a financí.

Obtíže při řešení dluhové krize ale ukázalo středeční zasedání Evropské centrální banky. Ta nechala úrokové sazby beze změny a jejich snížení v brzké době ani přes špatné vyhlídky ekonomiky nenaznačila. Její šéf Mario Draghi také dal najevo, že banka nepřijme další mimořádné kroky proti dluhové krizi v podobě rozsáhlých víceletých úvěrů bankám, pokud nejprve neučiní zásadní kroky politici.

Podle analytiků trh oživil tak silně hlavně v reakci na předešlý hluboký propad, který podněcovaly obavy z eskalace krize v eurozóně a z útlumu globální ekonomiky. "Myslím, že pokles trhu se už vyčerpal. Ačkoli od ECB nic konkrétního nepřišlo, na trhu rozhodně vládnou očekávání, že nakonec, a to velmi brzy, Evropa poskytne bankám více likvidity," řekl agentuře Reuters Hank Smith z investiční společnosti Haverford Trust.

Kurz eura ve středu výrazně zpevnil a po zasedání ECB překonal dočasný pokles a své zisky ještě zvýšil. Tvrdý Draghiho postoj evropskou měnu spíše podporuje, zejména když ECB v nové prognóze nezhoršila výhled ekonomického vývoje v letošním roce.

V závěru dne euro vůči dolaru vzrostlo o jedno procento na 1,2580 USD, nejvýše od 28. května a tři centy nad páteční téměř dvouleté minimum 1,2286 USD. K jenu posílilo o 1,6 procenta na 99,58 JPY. Dolar vůči jenu vystoupil o 0,6 procenta na 79,24 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK