Google snímá letecky velká města, do konce roku vydá 3D mapy

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Franscisco 7. června (ČTK) - Internetová společnost Google nyní využívá k podrobnému snímkování několika velkých měst letku malých letadel s fotoaparáty a do konce roku přijde s trojrozměrnými mapami prvních měst. Společnost to sdělila ve středu večer na tiskové konferenci. Je to zatím poslední z kroků v rámci ambiciózního a občas kontroverzního plánu firmy vytvořit digitální mapu světa.

Google snímaná města nejmenoval, předvedl ale ukázku 3D mapy San Franciska, kterou si může uživatel podle libosti navigovat. "Snažíme se vyvolat dojem, že přelétáváte nad městem, jako kdybyste letěli ve své osobní helikoptéře," řekl produktový manažer mapovacího projektu Google Earth Peter Birch.

Na otázku ohledně dopadů na soukromí šéf skupiny pro tvorbu map Brian McClendon uvedl, že v zásadě nejde o nic odlišného od jiných leteckých snímků a že použitý úhel snímání 45 stupňů se využívá běžně už dlouho. Otázka možného narušení soukromí se ukázala jako velmi citlivá při realizaci celosvětového projektu pozemního snímání městských ulic Google Street View.

Google použil letadel k leteckým snímkům již dříve, nynější projekt je ale první, kdy letadel využívá systematicky. Do konce roku chce mít firma pokryty městské oblasti, kde žije celkem 300 milionů lidí, a první ucelené trojrozměrné mapy budou k dispozici za několik týdnů.

Nové mapy budou součástí aplikace Google Earth, která je vedle počítačů dostupná i na chytrých mobilních telefonech. Firma nyní oznámila verzi map Google pro telefony s vlastním systémem Android bez nutnosti připojení k internetu.

Google zveřejnil svůj nový projekt týden před vývojářskou konferencí společnosti Apple a v době, kdy se konkurenční boj mezi oběma technologickými giganty zostřuje. Apple má podle zpráv médií v plánu nahradit ve svých telefonech iPhone a tabletech iPad mapové produkty Google Maps vlastní technologií a právě příští týden by mohl tento software představit.

Google chce, aby jeho mapy byly k dispozici v co nejširším rozsahu a "na všech platformách", řekl McClendon. Dodal, že integrace map s firemním internetovým vyhledávačem zajišťuje daleko užitečnější služby než pouhý "geokodér", který vytváří digitální mapu na základě zeměpisných souřadnic. Apple začal používat tuto technologii k adaptacím map Googlu na svých telefonech v loňském roce.

hp pba

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK