Inflace nadále podle odhadů klesá, v květnu ke třem procentům

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Květnová meziroční inflace podle odhadů analytiků oslovených ČTK klesla na tři procenta z dubnových 3,5 procenta. V květnu podle ekonomů pomohlo zlevnění pohonných hmot a potravin. Údaje o květnové inflaci zveřejní Český statistický úřad v pondělí 11. června.

"Proti růstu cen ovoce a zeleniny v květnu stál pokles cen ostatních potravin, alkoholu, cen u čerpacích stanic a mírně i cen rekreací. V průměru dle našich odhadů došlo v květnu proti předchozímu měsíci k nepatrnému poklesu spotřebitelských cen o 0,1 procenta," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

"Inflace už kulminovala a nyní je na sestupné dráze," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. V květnu tomu podle něj napomohl především příznivý vývoj cen potravin a zastavení růstu cen pohonných hmot.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by měla květnová inflace zpomalit na tři procenta a vrátit se k hornímu okraji tolerančního pásma ČNB. "Jádrová inflace by ale stále měla zůstat mírně záporná a ponechává centrální bance otevřené dveře ke snížení úrokových sazeb," uvedl.

Vrchol zatím letos inflace zaznamenala v březnu, když vystoupala pod vlivem strmého růstu některých potravin, zvýšení DPH a růstu cen ropy až na meziročních 3,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK