Výnosy nových francouzských dluhopisů klesly na rekordní minima

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. června (ČTK) - Výnosy nově prodávaných francouzských dluhopisů klesly dnes na rekordní minima. Výsledky nové aukce ukázaly, že investoři v době rostoucích obav z šíření dluhové krize v eurozóně považují francouzské obligace za relativně bezpečné a Francii i přes nedávnou volbu protireformního socialistického prezidenta stále chápou jako nezpochybnitelnou součást eurozóny.

Výnos emise klíčových desetiletých dluhopisů klesl na minimum 2,46 procenta, sdělil francouzský úřad pro správu dluhu. Ta bylo více než půl procentního bodu pod výnosem 2,96 procenta dosaženým v aukci z 3. května. Dosavadní minimum u tohoto dluhopisu činilo 2,91 procenta a dosaženo bylo v aukci z 6. března.

Paříž také prodala dluhopisy se splatností v letech 2019, 2026 a 2060. U dluhopisu s nejdelším termínem splatnost výnos klesl na 3,27 procenta z úrovně 3,34 procenta z listopadu 2010, kdy se tento cenný papír prodával naposledy. Celkem Paříž dnešním prodejem dluhopisů získala 7,8 miliardy eur (198 miliard Kč).

Investory nyní od nákupů rizikových aktiv odrazují kumulující se problémy eurozóny od obav z výsledku řeckých voleb přes ekonomický pokles celé měnové unie po potíže Španělska. Španělská vláda dnes prodala víceleté dluhopisy za zřetelně vyšších nákladů než minulý měsíc, i když poptávka po nich byla silná a výnosy nedosáhly úrovní, na něž vzrostly v minulých dnech na sekundárním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK