Komora: Počet nařízených exekucí bude letos asi stejný jako loni

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Počet nařízených exekucí bude pravděpodobně letos na stejné úrovni jako loni, důvodem je jejich vysoký počet počátkem roku před účinností nové vyhlášky. Zásadní pokles jejich počtu lze čekat zřejmě až v příštím roce. Novinářům to dnes řekl prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. Soudy loni nařídily rekordní počet 936.000 exekucí.

"Na začátku roku 2012 jsme totiž byli svědky toho, jak věřitelé rychle vytahovali pohledávky z šuplíku a advokáti je žalovali či dávali do exekuce ještě před účinnosti vyhlášky (novelou exekutorského tarifu). V té době jsme čelili několikanásobnému nárůst počtu exekucí," uvedl Prošek.

Zároveň připomněl, že exekutoři nemají na počet exekucí žádný podíl. "Neovlivňujeme počet nařízených exekucí, nemáme vliv ani na počet dluhů. Vykonáváme jen to, co rozhodnou soudy," dodal.

V roce 2011 bylo nařízeno o 234.000 exekucí více než předloni. V důsledku toho stoupl počet exekucí, při nichž byl dluh vymožen, o 45.000 na 191.000. V roce 2010 se počet nařízených exekucí meziročně poprvé v historii snížil.

Loňský růst počtu exekucí byl podle komory mimo jiné důsledkem ekonomické krize, finanční vyčerpaností dlužníků, proti nimž je mnohdy nařízeno více exekucí, ale také větším zájmem věřitelů o služby soudních exekutorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK