Americké akcie v obavách z krize v EU výrazně klesají

25.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem. Investoři se zaměřují na nadcházející summit Evropské unie a řada z nich se obává, že žádné účinné řešení dluhové krize eurozóny nepřinese.

V polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) Dow Jonesův index oslabil o 1,4 procenta na zhruba 12.459 bodů. Širší index S&P 500 klesl o 1,9 procenta na 1309 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl kolem 2829 bodů se ztrátou 2,2 procenta.

Trh se zaměřuje na dvoudenní summit EU, který by měl od čtvrtka jednat o podpoře evropské ekonomiky a krocích proti dluhové krizi. Německo nadále odmítá jakékoli nástroje pro sdílení dluhů, které navrhuje jižní křídlo EU, povzbuzené zvolením socialistického prezidenta ve Francii. Investoři se stále více obávají o osud Španělska, které požádalo eurozónu o pomoc při rekapitalizaci svých bank.

Obchodníci rovněž čekají na čtvrteční rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu o ústavnosti kontroverzního zákona o reformě zdravotnictví. "Když jsou na obzoru velké události s potenciálním dopadem na trh a je těžké rozhodnout, jak dopadnou, mají obchodníci sklon prodávat," řekl agentuře Reuters Jack de Gan z firmy Harbor Advisory Corp.

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK