Ceny ropy smíšené, Brent kvůli stávce v Norsku roste

26.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena severomořské ropy Brent dnes díky stávce v norském ropném průmyslu mírně rostla a zvyšovala svou přirážku k americké ropě. Ropný trh nadále podkopávají obavy z krize v eurozóně a mezi investory pomalu mizí naděje na to, že nadcházející summit Evropské unie by mohl sjednat trvalejší řešení.

 

V 17:23 SELČ Brent posílil o půl dolaru na 91,50 dolaru za barel a během dne jeho cena stoupla až na 92,44 dolaru. Cena americké lehké ropy WTI naopak stejným tempem ztratila a byla na zhruba 78,70 USD za barel.

Stávka zaměstnanců norského ropného průmyslu, která začala v neděli, uzavřela zatím čtyři ropné plošiny v Severním moři a její řešení není v dohledu. "Ropa Brent jde nahoru v důsledku pokračující stávky norských ropných dělníků, která uzavřela část těžby," řekl agentuře Reuters analytik firmy Tradition Energy Gene McGillian. Přirážka Brentu k WTI se z pondělního minima 10,73 dolaru zvýšila dnes až na víc než 13 dolarů.

Ropu podporuje i rostoucí napětí mezi Sýrií a Tureckem. Opačným směrem působí obavy z vývoje v eurozóně, protože investoři příliš nevěří, že na summitu se dohodnou zásadnější kroky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 91,50 91,01 New York - Nymex WTI srpen 78,69 79,21

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK