Prokurátor: Bývalý makléř SocGen by měl jít do vězení na pět let

27.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. června (ČTK) - Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel by měl jít na pět let do vězení. Navrhuje to tamní prokuratura. Kerviel byl před dvěma lety za neschválené obchodní transakce a vysokou ztrátu, kterou tím způsobil zaměstnavateli, odsouzen ke třem letům vězení a náhradě škody v plné výši. To je asi 4,9 miliardy eur (více než 127 miliard Kč).

Skandál s neschválenými transakcemi, který je s Kervielovou osobou coby makléřem Société Générale spojen, je v historii francouzského bankovnictví zdaleka největší. Na riskantní transakce, které Kerviel dle soudu skrýval, se přišlo v roce 2008. Když banka Kervielův účet uzavřela, zjistila rozsah skutečných ztrát, který ji šokoval.

Pařížská prokuratura původně žádala, aby Kerviel za mřížemi strávil čtyři roky. Konečný verdikt, který vynesl předsedající soudce, ale nakonec žádal tříleté vězení.

"Vaše rozhodnutí bude muset být příkladné a přesvědčivé, ať už se to všem těm, kteří považují Jérômeho Kerviela za oběť finančního světa, líbí, anebo ne. Je to oběť jen sebe sama," uvedla prokuratura, z jejíhož sdělení cituje agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK