Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v květnu rostly

27.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. června (ČTK) - Objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v květnu vzrostl o 1,1 procenta. Růst, který byl vyšší, než se čekalo, přišel po dvou měsících poklesu a naznačuje, že firmy i přes oslabení na trhu práce a hrozbu recese v Evropě nadále věří americké ekonomice.

Hodnota objednávek činila 217,2 miliardy USD (5,6 bilionu Kč). Proti minimu z období recese je to o 46 procent více, ve srovnání s maximem v prosinci 2007 je tento údaj nižší o 11,4 procenta. V dubnu zakázky naopak podle revidovaných údajů klesly o 0,2 procenta a analytici čekali v květnu jejich zvýšení jen o 0,4 procenta.

Zakázky na kapitálové zboží, které jsou měřítkem investičních plánů firem, se zvýšily o 1,6 procenta. Předchozí dva měsíce naopak klesaly, což vyvolávalo obavy, že firmy ztrácejí důvěru v ekonomiku. Firmy v květnu objednávaly více těžkých strojů a počítačů.

Zakázky na dopravní zařízení se hlavně díky zájmu o letadla a automobily zvýšily o 2,7 procenta. Bez zahrnutí sektoru dopravy byly zakázky vyšší o 0,4 procenta.

Zpracovatelský průmysl byl od konce recese před třemi lety hlavním pohonem růstu ekonomiky a zdrojem nových pracovních míst. Prohlubování dluhové krize v Evropě a zpomalování ekonomického růstu v Číně však snížilo poptávku po americkém vývozu, což se promítlo i do zpomalení výroby továren. Několik statistických údajů z poslední doby naznačilo, že průmysl se potýká s potížemi, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK