Americké akcie stouply díky příznivým údajům o ekonomice

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve středu posílily, protože překvapivě příznivé zprávy o ekonomice Spojených států převážily nad přetrvávajícími obavami investorů ohledně dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně.

 

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,74 procenta na 12.627,99 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,90 procenta na 1331,88 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,74 procenta na 2875,32 bodu.

Objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v květnu vzrostl o 1,1 procenta. Růst, který byl vyšší, než se čekalo, přišel po dvou měsících poklesu a naznačuje, že firmy i přes oslabení na trhu práce a hrozbu recese v Evropě nadále věří americké ekonomice.

K růstu akciového trhu velkou měrou přispěl energetický sektor, který tak reagoval na vyšší ceny ropy. Stavební společnost Lennar si připsala téměř pět procent díky zprávě o pokračujícím růstu zakázek.

Na devizovém trhu euro opět oslabilo vůči dolaru. Investoři čekají, že summit Evropské unie nepřinese nové kroky ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. V závěru středečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna klesla o 0,2 procenta na 1,2468 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK