Sentix:Nálada investorů v eurozóně klesla na nové tříleté minimum

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. července (ČTK) - Nálada investorů v eurozóně pokračuje v červenci v poklesu již čtvrtý měsíc za sebou a je na nové nejnižší hodnotě za tři roky. Může za to pokračující dluhová krize v některých zemích eurozóny, která začíná mít negativní dopad i na Německo a další regiony ve světě.

Index nálady investorů v eurozóně sestavovaný výzkumnou skupinou Sentix se snížil v červenci na minus 29,6 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak mírné zlepšení na minus 26,7 bodu.

"Virus eurozóny se rozrůstá," uvádí se v prohlášení Sentix. "Oslabení v eurozóně se šíří do zbytku světa. Poraženým měsíce je Německo s poklesem indexu o 6,9 bodu."

Index důvěry pro Německo se v červenci snížil na 2,2 bodu z 9,1 bodu v předchozím měsíci. Dílčí index očekávání se propadl až na minus 21,8 bodu z minus 14 bodů. Index současných podmínek se sice rovněž snížil, avšak stále zůstává v pozitivním teritoriu.

Německá ekonomika dosud zůstávala relativně odolná vůči krizi a její výkon byl v prudkém kontrastu s recesí v dalších zemích. Poslední údaje z největší evropské ekonomiky však naznačují, že její imunita klesá. Zhoršuje se nálada a klesly maloobchodní tržby i aktivita v soukromém sektoru. Dnešní zpráva však ukázala, že vývoz v květnu stoupl více než se čekalo a dovoz rostl dokonce ještě rychleji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK