Boeing zahájil aerosalon zakázkou na 737 Max za 7,2 miliardy USD

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Farnborough (Británie) 9. července (ČTK) - Americký výrobce letadel Boeing zahájil dnes aerosalon ve Farnborough u Londýna oznámením zakázky na desítky letadel. Americká pronajímatelská společnost Air Lease si od něj objednala 75 nových úsporných letadel 737 Max v katalogové ceně až 7,2 miliardy USD (asi 149 miliard Kč).

Model 737 Max je pro Boeing klíčovým nástrojem k tomu, aby se po letech nadvlády evropského konkurenta Airbus opět zmocnil většiny světového trhu velkých dopravních letadel. Modernizovanou verzí komerčně úspěšného stroje 737 Boeing nasazuje proti vysoce prodávanému modelu Airbusu A320neo, palivově úsporné verzi A320.

Generální ředitel Boeingu Jim McNerney předpověděl, že s pomocí 737 Max bude jeho firma prodávat "po řadu let " více letadel než Airbus. Ten už uznal, že minimálně v tomto roce získá méně zakázek než americký rival, už jen proto, že loni se mu díky A320neo sešlo rekordní množství zakázek. Airbus získal loni zakázky na 1419 letadel v hodnotě asi 140 miliard dolarů ve srovnání s 805 zakázkami Boeingu.

Během minulého aerosalonu u Londýna, který se konal v roce 2010, se uzavřely kontrakty za zhruba 47 miliard dolarů. Loni na sesterské výstavě v Le Bourget u Paříže získaly oba největší výrobci světa objednávky za celkem asi 94 miliard dolarů, z toho rekordních 72 miliard dolarů připadlo Airbusu.

Letos bude zakázek kvůli útlumu globální ekonomiky a nahromadění vysokého objemu objednávek v minulých letech méně, předpověděl šéf výrobce motorů GE Aviation David Joyce. "Myslím, že letošní aerosalon bude poněkud slabší než loni, stále však vládne velmi pozitivní výhled do budoucna. Výrobní tempa směřují celkově vzhůru a naše knihy zakázek jsou plné," řekl Joyce agentuře Reuters.

Airbus ve Farnbourogh představil plány modernizace širokotrupého letounu A330 s cílem prodloužit jeho dolet a doufá, že na aerosalonu na něj získá první předběžné zakázky. Nový A330-300 by měl na jedno natankování doletět do 11.020 kilometrů, tedy například z Londýna, do Tokia nebo z Frankfurtu do Kapského Města. Boeing zatím uvažuje o protitahu v podobě nové verze svého letounu 787 Dreamliner.

Vedle Airbusu a Boeingu se aerosalonu zúčastní i další významní výrobci letadel jako Embraer či ATR. Očekává se na 1400 vystavovatelů ze 40 zemí světa, akci by mělo za celý týden navštívit zhruba 120.000 lidí. Aerosalon ve Farnborough se střídá s přehlídkou v Le Bourget u Paříže, která bývá vždy v lichých letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK