Analytici: Míra nezaměstnanosti zůstane v červnu na 8,2 procenta

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Česku zůstane podle analytiků oslovených ČTK v červnu na 8,2 procenta. Červnovým číslům sice obvykle pomáhá sezonní vývoj, ale na trhu práce se nyní začíná projevovat návrat recese do české ekonomiky. V dalších měsících nezaměstnanost podle ekonomů poroste. Údaje o červnové nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu 11. července.

"Nezaměstnanost podle našeho odhadu v červnu stagnovala na úrovni 8,2 procenta," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. V červnu podle něj obvykle působí mírně příznivé sezonní faktory. V květnu ještě byla míra nezaměstnanosti stejná jako loni, v červnu už bude patrně vyšší. Na konci roku se vrátí nad devět procent, dodal.

Beze změny očekává červnovou míru nezaměstnanosti také analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Takový vývoj znamená podle něj citelné zhoršení trhu práce proti předchozím letům, kdy v červnu počet nezaměstnaných měl tendenci klesat před letním vzestupem. "Důvodem letošního horšího vývoje je slabá ekonomika. Během letních měsíců se míra nezaměstnanosti zřejmě vyšplhá na 8,5 procenta," podotkl.

Také analytik Raiffeisenbank Václav Franče míní, že standardně by se míra nezaměstnanosti v červnu měla díky sezonnímu vývoji mírně snížit. "My však s ohledem na slabou domácí ekonomiku, která v prvním čtvrtletí mezikvartálně poklesla o 0,8 procenta, odhadujeme stagnaci míry nezaměstnanosti na 8,2 procenta," uvedl. Analytik ČSOB Petr Dufek připomněl, že za červnovým snižováním nezaměstnanosti stojí především sezonní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK