Pražská burza po svátcích oslabila, akcie Erste o 5,5 procenta

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza po svátcích oslabila. Její hlavní index PX dnes odepsal 0,86 procenta na 908,4 bodu. Burzu dolů táhly především obě bankovní emise. Akcie rakouské Erste Bank propadly o 5,5 procenta. Aktivita obchodníků byla nadprůměrná.

 

Podle Vladimíra Urbánka z finančního serveru Kurzy.cz pražská burza díky dvoudennímu svátku nestihla sledovat vývoj na zahraničních trzích, což se projevilo naplno až dnes. "Pražská burza zahájila 28. týden doháněním ztrát, kterými si prošly zahraniční trhy na konci minulého týdne," dodal.

Cena akcií Erste spadla o 5,5 procenta na 378 korun. Miroslav Adamkovič z Komerční banky uvedl, že akcie Erste oslabily poté, co rakouská centrální banka vyzvala největší banky v zemi k posílení kapitálu, aby mohly splatit státní pomoc, splnit regulatorní kritéria a dohnat v ukazatelích kapitálové vybavenosti další banky aktivní na trzích střední a východní Evropy.

Cenné papíry Komerční banky postihly menší ztráty, klesly o 1,93 procenta na 3560 korun. Nedařilo se i akciím developera Orco, které si pohoršily o 3,70 procenta na 61,49 koruny. Cenné papíry mediální společnosti CME oslabily o 2,59 procenta na 107 korun.

V černých číslech naopak obchodování zakončily dnes nejvíce obchodované akcie energetické firmy ČEZ, titul získal 1,85 procenta na 705 korun. Z velkých emisí rostly i akcie mobilního operátora Telefóniky, zpevnily o 1,43 procenta na 391 korun.

Největší zisky zaznamenaly cenné papíry tabákové firmy Philip Morris, zhodnotily se o 3,90 procenta na 11.520 korun.

Aktivita investorů byla nadprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 1,33 miliardy korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK