Prodej aut v Rusku byl v červnu i za pololetí nejvyšší za 4 roky

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. července (ČTK) - Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Rusku se v červnu zvýšil o deset procent na 272.125 vozů, což byl nejvyšší měsíční prodej od července 2008. Prodej v Rusku roste již 26. měsícem za sebou a očekává se, že letos se vrátí na úroveň před krizí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Za celé pololetí prodej stoupl o 14 procent na 1,4 milionu vozů, nejvíce za čtyři roky.

Z deseti neprodávanějších modelů se jich všech deset vyrábí v Rusku. Největšímu zájmu se nadále těší Lada ruské automobilky AvtoVAZ, její prodej však v květnu klesl o 18 procent na 45.032 vozů. Lada ztrácí kvůli zpomalení poptávky a růstu obliby západních modelů. Nejprodávanějším zahraničním vozem byl Chevrolet americké automobilky General Motors, jehož prodej se v červnu zvýšil o 15 procent na více než 20.000 aut. Prodej české automobilky Škoda v červnu vzrostl o 36 procent na více než 9500 vozů. Od počátku roku je prodej Škody v zemi vyšší o 41 procent.

Západní automobilky, včetně GM, Fordu, Renaultu a Fiatu, masivně investují v Rusku, aby co nejvíce vytěžily z růstu poptávky po autech. Rusko by podle analytiků mohlo v tomto desetiletí překonat Německo a stát se největším automobilovým trhem v Evropě.

AEB potvrdila, že letos čeká růst prodeje aut v Rusku o 7,5 procenta na 2,85 milionu vozů. Ve druhé polovině roku má růst podle sdružení kvůli nejisté ekonomické situaci zpomalit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK