Hliníkárenský gigant Alcoa utrpěl ve druhém čtvrtletí ztrátu

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. července (ČTK) - - Největší americký výrobce hliníku Alcoa utrpěl ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu dva miliony dolarů (asi 41 milionů Kč) proti zisku 322 milionů dolarů o rok dříve. Byl to důsledek propadu cen hliníku na téměř dvouletá minima, který smazal vliv rostoucí poptávky leteckého a automobilového průmyslu, sdělila dnes společnost.

Bez započtení mimořádných položek Alcoa vydělala 61 milionů dolarů čili šest centů na akcii. To překonalo odhady trhů, které podle agentury Reuters počítaly s očištěným ziskem pěti centů na akcii.

Tržby společnosti se snížily o devět procent na šest miliard dolarů. Způsobil to meziroční pokles cen hliníku o 18 procent. Tržní cena hliníku se od letošního března kvůli převisu zásob a slabé poptávce snížila o zhruba 20 procent.

V prvním čtvrtletí dosáhla Alcoa překvapivého čistého zisku 94 milionů dolarů. Meziročně to sice znamenalo propad o 70 procent, trh ale počítal se ztrátou. Alcoa je každé čtvrtletí první velkou americkou společností, která oznamuje své hospodářské výsledky.

Alcoa už začátkem letošního roku omezila některé provozy. Poptávka začala koncem loňského roku ochabovat kvůli zpomalování růstu globální ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK