Volkswagen prý jedná o novém závodě ve střední Číně

09.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. července (ČTK) - Německá automobilová skupina Volkswagen plánuje postavit nový montážní závod ve středočínském městě Wu-chan. Podle čínského periodika Automotive News China o tom spolu s místní partnerskou automobilkou FAW Group "intenzivně" jedná s vedením města. Mluvčí Volkswagenu nebyla podle agentury Reuters k zastižení.

Volkswagen, jehož jednou z dceřiných firem je Škoda Auto, svou aktivitu na čínském trhu neustále zvyšuje. V dubnu oznámil, že postaví spolu s dalším místním partnerem SAIC Motor novou továrnu na západě Číny ve městě Urumči. Celková investice do továrny s kapacitou 50.000 vozů ročně má činit 170 milionů eur (4,3 miliardy Kč) a výroba má začít v roce 2015.

Volkswagen byl první zahraniční automobilkou, která před třemi desetiletími vstoupila na čínský trh. Nyní je Čína největším trhem Volkswagenu a loni zde automobilka zvýšila dodávky o 18 procent na rekordních 2,3 milionu vozů. Prodej vozů skupiny včetně Škody se v Číně za prvních pět měsíců zvýšil o 17,5 procenta na 1,08 milionu.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK