Rusko se stane členem WTO, připojení schválili ruští zákonodárci

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. července (ČTK) - Rusko se po 18 letech jednání stane plnoprávným členem Světové obchodní organizace (WTO). Ratifikaci dohody o připojení Ruska k této organizaci dnes schválili ruští zákonodárci. Rusko bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo WTO.

Světová obchodní organizace schválila přijetí Ruska mezi své členské země již loni v prosinci. Plnoprávným, 156. členem organizace se stane Rusko 30 dní po ratifikaci dohody. Rusko je devátou největší ekonomikou světa.

Rusko musí kvůli členství ve WTO postupně snížit dovozní cla na 7,8 procenta z deseti procent a otevřít zahraničním investorům některá odvětví ekonomiky, jako jsou telekomunikace. Bankovní sektor však zatím může chránit před plnou zahraniční kontrolou. Rusku se rovněž podařilo ochránit lukrativní podpory pro domácí automobilový průmysl a vyjednat dlouhé přechodné období pro snižování státní pomoci farmářům.

Ne všichni však členství ve WTO vítají. Před budovou Státní dumy se dnes sešli aktivisté, včetně kolika poslanců komunistické strany, kteří proti členství protestovali. Tisíce ruských podnikatelů se obávají, že nízká dovozní cla a omezení podpor poškodí jejich podnikání. Vláda naopak tvrdí, že pravidla WTO pomohou odstranit nevýkonné hráče z trhu a ruské společnosti a jejich produkty se stanou v zahraničí více konkurenceschopnými, napsala agentura Reuters.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Organizace zahrnuje 155 členů, včetně České republiky. Po přijetí Ruska bude zastřešovat 97 procent světového obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK