Pražská burza klesla o 0,46 procenta, hlavně kvůli Komerční bance

10.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Pražský akciový trh dnes oslabil, hlavní index PX ztratil 0,46 procenta na 904,2 bodu. Západoevropské a středoevropské burzy přitom naopak rostly. Pražskou burzu dolů táhly především akcie Komerční banky, většímu propadu bránily akcie energetické firmy ČEZ, vyplývá z webových stránek burzy.

"Pražská burza dnes nedokázala následovat změnu nálady v zahraničí k lepšímu a připsala si při průměrném objemu obchodů jen lehké oslabení," uvedl Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Cenné papíry Komerční banky, které byly podle Josefa Kohouta z Patria Finance pod prodejním tlakem od zahájení obchodování. Zlevnily o 2,19 procenta na 3482 korun.

Nejvýraznější ztráty postihly akcie pojišťovny VIG, spadly o 2,54 procenta na 789,20 koruny. Nedařilo se ani akciím těžařské firmy NWR, dnešek uzavřely se ztrátou 1,63 procenta na 102,80 koruny, podle Urbánka reagovaly na pokles cen ropy.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ posílily o 1,13 procenta na 713 korun. Pomohlo jim zvýšené doporučení od analytiků švýcarské banky Credit Suisse, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. "Po závěru obchodování v Praze přišla ještě zpráva analytiků Goldman Sachs, že snižují svou čtyři dny starou cílovou cenu pro akcie ČEZ na 987 Kč z 1074 Kč, ale své investiční doporučení ponechávají ´neutral/atraktivní´," doplnil Kohout.

Akcie mediální firmy CME zpevnily o 0,75 procenta na 107,80 koruny. Martin Tesař z Patria Online upozornil, že ratingová agentura Moody’s dnes po třech měsících prověřování potvrdila hodnocení závazků CME na stupni "B3" a díky snižování zadlužení stanovila výhled ratingu jako pozitivní; hodnocení by tedy mohla zlepšit.

jap dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK