Americké akcie kvůli eurozóně a firemním zprávám klesly

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. července (ČTK) - Americké akcie v úterním slabém obchodování klesly čtvrtý den za sebou a na Wall Street panovaly i nadále obavy z dalšího vývoje v eurozóně a z útlumu globální ekonomiky. Náladu investorům ještě zhoršily pesimistické předpovědi několika firem z technologického sektoru i dalších odvětví.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index klesl o 0,65 procenta na 12.653,12 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,81 procenta na 1341,47 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil rovné jedno procento a uzavřel na 2902,33 bodu.

Investoři mají nadále obavy z nepříznivého ekonomického vývoje v USA, Evropě i Číně a navzdory dohodě ministrů financí eurozóny na podpoře Španělska přetrvává velká nervozita z dění za Atlantikem. Nejistota panuje nyní hlavně kolem rozhodování německého ústavního soudu, který v úterý zahájil slyšení k otázce ústavnosti trvalého záchranného fondu eurozóny ESM.

Pokles se ve druhé polovině obchodování zvýraznil po varování výrobce motorů Cummins před slabšími tržbami. Akcie firmy se propadly o 8,9 procenta a podle analytiků to odstartovalo výprodej na celém trhu. Do té doby akcie klesaly jen mírně a Dow Jones se pohyboval většinou v kladném pásmu.

Akcie bank, které jsou citlivé na vývoj v eurozóně, ztratily počáteční růst a jejich index KBW nakonec klesl o 0,9 procenta. Silný pokles utrpěly akcie výrobce čipů AMD, protože firma zhoršila výhled tržeb pro druhé čtvrtletí, stejně jako akcie Applied Materials. Akcie kanadského výrobce telefonů BlackBerry Research In Motion spadly o pět procent, přestože z úterní valné hromady vycházely pozitivní signály do budoucna. Akcie hliníkárenského gigantu Alcoa, který v pondělí odstartoval v USA sezonu čtvrtletních zpráv, kvůli vykázané ztrátě klesly o více než čtyři procenta.

Na devizovém trhu se evropská měna vůči dolaru propadla na novou nejnižší hodnotu za dva roky a proti jenu klesla na minimum za pět týdnů. Schůzka ministrů financí eurozóny navzdory dohodě o ústupcích a pomoci Španělsku nezahnala obavy investorů ze šíření dluhové krize v eurozóně. Na trhu také panuje nervozita kolem jednání německého ústavního soudu o ústavnosti záchranného fondu eurozóny.

V závěru dne euro vůči dolaru kleslo o půl procenta na 1,2253 USD a předtím se propadlo až na 1,2233 USD, nejníže od 1. července 2010. K japonskému jenu euro oslabilo o 0,7 procenta na 97,31 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK