Japonské akcie klesly pátý den po sobě

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. července (ČTK) - Japonské akcie dnes klesly pátý den po sobě a jejich hlavní index sestoupil na minimum za dva týdny. Tokijskou burzu oslabovaly nepříznivé zprávy amerických firem, které v úterý srážely akcie na Wall Street a zvýšily obavy investorů z útlumu globální ekonomiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,1 procenta na 8851,00 bodu. Jeho pátý pokles za sebou je nejdelší sérii ztrát od počátku dubna. Širší index Topix oslabil o 0,2 procenta na 757,29 bodu.

Americké burzy v úterý podkopala upozornění řady tamních firem před slabšími výsledky, zejména ze sektoru polovodičů. To negativně ovlivnilo i japonský trh, kde výrazně klesly akcie výrobců čipů jako Advantest a Dainippon Screen MFG.

Index Nikkei se nyní blíží technicky klíčové hranici kolem 8784 bodů a její prolomení by znamenalo, že oživení, které začalo počátkem června, nadobro skončilo, řekl agentuře Reuters Eidži Kinuči z makléřské firmy Daiwa Securities. Od 4. června do 4. července hlavní index získal asi šest procent, od té doby však asi tři procenta ztratil, zejména pod vlivem špatných zpráv z globální ekonomiky.

Na asijských devizových trzích se euro převalovalo kolem úterního dvouletého minima vůči dolaru. Evropské měně pondělní dohoda ministrů financí zemí eurozóny na podpoře Španělska nepomohla a v úterý se naopak vynořily obavy ohledně rozhodování německého ústavního soudu o záchranném fondu eurozóny.

Euro se ke konci tokijského obchodování pohybovalo kolem 1,2260 USD, mírně nad úterním závěrem a nedaleko od pondělního minima 1,2225 USD. Vůči japonskému jenu evropská měna zůstala na 97,26 JPY, těsně nad pětitýdenním minimem 97,09 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK