Nezaměstnanost v červnu v jižních Čechách klesla na 6,8 pct

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Č. Budějovice 11. července (ČTK) - Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v červnu meziměsíčně poklesla z 6,9 na 6,8 pct. Úřady práce nyní v regionu evidují 22.782 dosažitelných uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti v jižních Čechách poklesla ve čtvrtém měsíci v řadě, vyplývá ze statistiky ministerstva práce a sociálních věcí. V porovnáním s červnem 2011 je nezaměstnanost v regionu o desetinu procentního bodu vyšší.

Nejnižší nezaměstnanost evidují úřady práce na Jindřichohradecku a Prachaticku. Tam její míra činí shodně 5,5 pct. Nejvíce lidí bez práce je tradičně na Táborsku, nezaměstnanost tam dosahuje 8,8 procenta.

Jihočeský kraj patří k regionům, které dokážou na trhu práce uspokojit vyšší počet uchazečů. Nižší nezaměstnanost v červnu evidovaly úřady práce jen v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji.

Celkem v Česku v minulém měsíci nezaměstnanost klesla od května o desetinu procentního bodu na 8,1 procenta. Bez práce bylo 474.586 lidí, tedy o 7513 méně než na konci předchozího měsíce. Ihned dosažitelných uchazečů o práci bylo 459.497. Zároveň ale o dvě procenta ubylo volných pracovních míst. Analytici odhadovali, že míra nezaměstnanosti zůstane na květnových 8,2 procenta.

rek dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK