Rafaj zvýšil o sto tisíc pokutu pro Best, případ je u soudu

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. července (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zvýšil o sto tisíc pokutu pro výrobce betonových dlaždic Best za pozdní nahlášení fúze s BETA Olomouc. Firma má podle pravomocného rozhodnutí úřadu zaplatit 617 tisíc korun, podala ale žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Sankci zatím platit nemusí, soud žalobě přiznal odkladný účinek. ČTK to dnes řekl soudce Petr Pospíšil.

Fúzi obou firem začal podle informací z webu ÚOHS úřad posuzovat v dubnu 2010. Ve správním řízení šetřil, zda Best nevykonával kontrolu nad Betou již před tímto datem. Dospěl k závěru, že Best porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže.

Bestu teoreticky hrozila pokuta až do deseti procent z ročního čistého obratu. ÚOHS v prvostupňovém řízení firmě uložil pokutu 517 tisíc. Toto rozhodnutí ale letos změnil předseda úřadu Petr Rafaj. "Předseda změnil změnil prvostupňové rozhodnutí tak, že upravil skutkovou podstatu deliktního jednání a výši uložené pokuty stanovil na 617 tisíc korun," řekl ČTK soudce Krajského soudu v Brně Petr Pospíšil.

Dosud nejvyšší sankcí, kterou ÚOHS v této oblasti uložil, bylo deset milionů korun pro společnost Karlovarské minerální vody v roce 2004. Firma nerespektovala předchozí rozhodnutí ÚOHS, kterým nebyla povolena její fúze s Poděbradkou.

Předloni ÚOHS uložil pokutu 477.000 korun frýdecko-místecké společnosti Lumius, která se zabývá obchodem s elektrickou energií a zemním plynem. Firma začala vykonávat kontrolu nad Českomoravskou energetickou, aniž k tomu měla předchozí souhlas ÚOHS.

Fúzi firem Best a Beta ÚOHS schválil v polovině roku 2010, a to i přesto, že v některých regionech získal Best významné postavení na trhu. Významné tržní podíly získal Best v oblasti výroby a prodeje betonových prvků pro venkovní architekturu. Týká se to Prahy, Pardubického, Zlínského, Moravskoslezského, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK