Analytici: Nezaměstnanost v červnu klesla díky sezonním pracím

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra nezaměstnanosti v červnu mírně klesla díky sezonním pracím v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Situace na trhu práce podle nich zatím neodpovídá ekonomice v recesi, nicméně počet lidí bez práce v dalších měsících poroste, a to zejména v souvislosti s příchodem absolventů.

 

Nezaměstnanost v Česku v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta a dostala se tak na stejnou úroveň jako loni v červnu.

Vývoj nezaměstnanosti zatím rozhodně nepřipomíná ekonomiku v recesi, řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Zdá se, že se podniky po zkušenostech z recese 2009 rozhodly udržet si své klíčové zaměstnance i při přechodném snížení objemu zakázek. Druhým faktorem nerostoucí nezaměstnanosti je vývoj ve veřejném sektoru, kde zřejmě propouštění již dříve skončilo," dodal.

Situace na trhu práce je stabilizovaná, ale růstu nezaměstnanosti se už na podzim Česko rozhodně nevyhne, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Průmysl podle něj přestává nabírat nové zaměstnance, stavebnictví propouští a služby příliš nových pracovních míst vzhledem k slábnoucím tržbám letos nevytvoří. V dalších měsících začnou na trh práce přicházet absolventi a recese ekonomiky se nepochybně projeví také zde, podotkl.

Dnes zveřejněné údaje o situaci na trhu práce v červnu jsou relativně příznivé z krátkodobého pohledu, avšak z pohledu budoucího vývoje signalizují negativní tendence, uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. "Příliv nezaměstnaných v červnu poklesl, ale zamrzá odliv, tedy počet uchazečů o zaměstnání, kteří našli práci, a počet nově vytvořených pracovních míst," poznamenal.

Ne příliš velký dopad recese na trh práce je podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka vidět na sezonně očištěné nezaměstnanosti. Ta v prvním pololetí zhruba stagnovala. Dopad slabší ekonomiky na trh práce by podle něj měl nabrat na síle koncem roku a pak v roce příštím. Sezonně očištěná nezaměstnanost by tak měla postupně stoupat k devíti procentům ze současných zhruba 8,5 procenta, odhadl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK