Deficit zahraničního obchodu USA v květnu klesl

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. července (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v květnu ve srovnání s předchozím měsícem mírně snížil o 3,8 procenta na 48,7 miliardy USD (1,01 bilionu Kč). Pomohl růst vývozu, včetně vývozu do Evropy a Číny. Dovoz naopak klesl, mimo jiné i díky levnější ropě. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu.

Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků a zřejmě nezmění názor ekonomů, že tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo.

Vývoz v květnu stoupl o 0,2 procenta a vyšší byl ve všech kategoriích od kapitálového zboží po průmyslové dodávky a spotřebitelské zboží. Dovoz se naopak snížil o 0,7 procenta.

Vývoz USA do 27 zemí Evropské unie se v květnu navzdory dluhové krizi zvýšil o 2,6 procenta na 22,9 miliardy USD. EU byla loni druhým největším vývozním trhem USA a za pět měsíců roku vývoz do regionu stoupl o tři procenta. Vzrostl ale i dovoz z EU a schodek bilance obchodu s EU stoupl na 10,5 miliardy USD, nejvýše od července 2008.

Vývoz do Číny v květnu stoupl o 5,2 procenta. Čína je jedním z nejrychleji rostoucích trhů pro americké zboží a za pět měsíců roku vývoz do země vzrostl o šest procent. Dovoz z Číny však roste mnohem rychleji. V květnu se tak obchodní deficit USA s Čínou zvýšil na 26 miliard USD z 24,6 miliardy v předchozím měsíci.

Ke snížení dovozu přispěl pokles cen ropy. Průměrná cena dovážené ropy se v květnu snížila na 107,91 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK