Ceny ropy před zveřejněním zápisu ze zasedání Fedu rostou

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. července (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou v očekávání, že zápis z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) by mohl naznačit, že Fed zvažuje další kroky na stimulaci ekonomického růstu. Podle obchodníků však nebude mít zdražování ropy dlouhé trvání.

Kolem 17:30 SELČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 1,26 dolaru na 99,23 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila ve stejnou dobu o 1,13 dolaru na 85,04 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

"Je zde zřejmě optimismus kvůli naději na další stimulaci od Fedu, ale trh je dobře zásoben a objem velmi nízký, takže si myslím, že lidé jen čekají a sledují," komentoval současný vývoj na trhu obchodník Sucden Financial Rob Montefusco. Pokud by Fed v zápisu, který bude zveřejněn dnes večer, přišel s dalším kolem kvantitativního uvolnění měnové politiky, mohlo by to podpořit poptávku po ropě a zvýšit cenu.

Cena ropy v úterý klesla o více než dvě procenta v reakci na ukončení stávky v ropném průmyslu v Norsku, které je osmým největším vývozcem ropy na světě. Čína rovněž oznámila, že snížila v červnu dovoz ropy, což obnovilo obavy, že zpomalení globálního ekonomického růstu snižuje poptávku po pohonných hmotách.

"Trh oživuje z poklesu motivovaného koncem stávky v Norsku. Je to technické oživení. Pro další směr vývoje trh bude čekat na statistiku," dodal stratég BNP Paribas Harry Tchilinguirian.

Zásoby ropy v USA minulý týden klesly mnohem více, než se čekalo. Zásoby ropných produktů naopak rostly rychleji. Americká agentura pro energii EIA i ropný kartel OPEC čekají slabší růst poptávky v příštím roce.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 99,23 97,97 New York - Nymex WTI srpen 85,04 83,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK