Japonská centrální banka měnovou politiku nezmírnila

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. července (ČTK) - Japonská centrální banka nechala měnovou politiku beze změn, a vydala se tak proti celosvětovému trendu nového uvolňování. Základní sazba zůstává na nule, respektive v pásmu nula až 0,1 procenta. Banka stále očekává, že se stav ekonomiky zlepší, a provedla jen technické změny v odkupu aktiv.

Centrální banka nadále spoléhá na domácí poptávku, která podle ní zaručí, že se hospodářské oživení nezastaví. Finanční trhy ale o úspěchu takového záměru přesvědčeny nejsou, neboť akcie výrazně oslabily. Japonský jen oslabil pouze přechodně, ceny dluhopisů vzrostly.

Centrální banka nyní stimuluje ekonomiku odkupem aktiv v objemu asi 70 bilionů jenů (asi 18,3 bilionu Kč). Tento program nechala banka v platnosti, změnila ale jeho skladbu a nyní se bude více zaměřovat na odkup cenných papírů s kratší splatností.

"Centrální banka mírně vyladila obsah plánu odkupu aktiv, neznamená to ale, že přistupuje k novým krokům na uvolnění měnové politiky. Nákupy dlouhodobých dluhopisů nezvýšila," poznamenal hlavní ekonom ústavu Itochu Economic Research Institute Jošimasa Marujama.

Ve čtvrtletním výhledu centrální banka potvrdila, že pro současný finanční rok, který skončí v březnu 2013, očekává růst ekonomiky v rozsahu 2,2 procenta. V dalším roce má tempo růstu zpomalit na 1,7 procenta. To je zhruba v souladu s předchozí prognózou z dubna.

Nižší ceny komodit banku přiměly snížit odhad inflace na současný fiskální rok na 0,2 procenta z dosavadního odhadu 0,3 procenta. Odhad na další rok ale banka nechala beze změn a dál předpokládá, že inflace zrychlí na 0,7 procenta. Centrální banka tak stále věří, že Japonsko se po letech zbaví deflačního vývoje.

Nejbližší možnost k uvolnění měnové politiky je v říjnu. Centrální banka tak ještě může snížit odhad růstu ekonomiky a zhoršit i hodnocení vývoje globální ekonomiky. Zatím ale věří, že oživení japonské ekonomiky potáhne hlavně obnova po katastrofálním zemětřesení a vlně cunami, které Japonsko zasáhly loni v březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK