Japonské akcie prudce klesly, trh se vzpruhy nedočkal

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. července (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu a jejich hlavní index spadl pod jednu z klíčových technických úrovní. Na pokles cen mělo vliv především rozhodnutí tamní centrální banky nechat měnovou politiku prozatím beze změn. Nervozita ale narůstá i před pátečním zveřejněním dat o vývoji hrubého domácího produktu Číny.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 130,99 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,48 procenta na 8720,01 bodu. Širší index Topix klesl o 1,29 procenta na 747,49 bodu.

Index Nikkei tak oslabil už šestým dnem v řadě a zaznamenal přitom nejhlubší denní propad za více než měsíc. Dostal se zároveň i pod 25denní klouzavý průměr kolem úrovně 8790 bodů, která sloužila jako důležitá hranice podpory.

Japonská centrální banka nechala po dvoudenní schůzce měnovou politiku beze změn, základní úrok tak zůstává v pásmu nula až 0,1 procenta. S tím trhy počítaly, čekaly však, že banka přistoupí k nějaké další formě pomoci ekonomice. To se ale nestalo, banka jen změnila strukturu dříve ohlášeného odkupu aktiv.

Na devizových trzích pokračoval v růstu dolar, který chytl čerstvý vítr do plachet po středečním zveřejnění zápisu z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Zápis naznačil, že Fed by mohl přistoupit k třetímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování, bude ale zřejmě chtít nejprve počkat, až se zhorší stav ekonomiky.

Dolar k jenu po zprávě japonské centrální banky zpevnil až na 79,97 JPY, později se ale vrátil na 79,47 JPY. Pod tlakem ale zůstává euro, které vůči dolaru oslabilo na 1,2242 USD a během noci spadlo až na 1,2212 USD. Vedle přetrvávající dluhové krize v eurozóně k poklesu eura přispělo právě zpevnění dolaru v důsledku zprávy Fedu.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na nové dvouleté maximum 83,610 bodu. Později se části zisků vzdal a ustálil se kolem 83,497 bodu, i když analytici věří, že by se v rámci současného růstu mohl dostat až na 88,71 bodu, kde byl v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK