ADB snížila odhad růstu mladých tržních ekonomik Asie

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bangkok 12. července (ČTK) - Asijská rozvojová banka (ADB) snížila odhad letošního růstu mladých tržních ekonomik Asie na 6,6 procenta, zatímco dosud očekávala růst v rozsahu 6,9 procenta. Za hlavní důvod, který vedl k revizi výhledu, banka považuje problémy v Evropě a horší vyhlídky americké ekonomiky. Kvůli nim klesá poptávka po asijském exportu. Vcelku dobré jsou ale vyhlídky jihovýchodní Asie.

Oblast, které se výhled ADB týká, zahrnuje také největší asijské ekonomiky, tedy i Čínu a Indii. Nepočítá ale s Japonskem, které je součástí vyspělého světa. Výhled růstu na příští rok banka snížila na 7,1 procenta, zatímco v předchozí prognóze v dubnu počítala s růstem 7,3 procenta.

Prezident ADB Haruhiko Kuroda na tiskové konferenci v Bangkoku řekl, že v asijských ekonomikách je znát citelné zpomalení a že na letošní rok tam počítá s růstem hrubého domácího produktu v průměru o 6,5 procenta. Obecně ale prý vyhlídky Asie stále vidí celkem optimisticky.

Čínská ekonomika by podle ADB letos měla zpomalit růst na 8,2 procenta, zatímco dubnová předpověď ještě počítala s růstem 8,5 procenta. Podobně Indii banka předpovídá růst o 6,5 procenta ve srovnání s původním odhadem, který počítal s růstem o rovných sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK