Trojka věřitelů o týden odloží začátek jednání o pomoci pro Kypr

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 12. července (ČTK) - Zástupci takzvané trojky věřitelů odložili o týden začátek jednání o žádosti finanční pomoci pro Kypr. Své rozhodnutí odůvodnili tím, že potřebují více času na zhodnocení finanční situace země a jejích potřeb. Oznámilo to dnes kyperské ministerstvo financí. Kypru se tak zřejmě nepodaří dokončit jednání o pomoci do konce července, jak původně doufal.

Představitelé Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) měli zahájit jednání příští týden. "Chtějí podrobněji prostudovat získané informace a vrátí se, zřejmě 23. července," řekl agentuře Reuters zástupce ministerstva financí.

Kypr požádal své partnery v Evropské unii o pomoc 25. června. Po Řecku, Irsku, Portugalsku a Španělsku se stal pátou zemí eurozóny, která potřebuje záchranu. Kypr má problémy hlavně kvůli vysokému napojení svých bank na Řecko. Zástupci trojky byli na Kypru shromažďovat informace o stavu ekonomiky a veřejných financí na počátku tohoto měsíce a měli se vrátit v jeho polovině.

Kypr by mohl podle odhadů potřebovat až deset miliard eur (256 miliard Kč), tedy až 60 procent hrubého domácího produktu země. Z toho na rekapitalizaci svých dvou největších bank bude země určitě žádat o nejméně 2,3 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK