ČD zadaly zakázky na opravy vozidel za 5,3 miliardy korun

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - České dráhy dnes vybraly vítěze zakázek na opravy kolejových vozidel za 5,3 miliardy korun. Vítězové 14 výběrových řízení se tak po následující čtyři roky budou starat o plánované opravy vagonů a lokomotiv. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Nejúspěšnější společností byla plzeňská společnost Movo, která získala zakázky za zhruba 1,8 miliardy korun. Druhou nejúspěšnější byla Pars Nova ze Šumperka, která vysoutěžila opravy za necelých 1,4 miliardy korun.

"Téměř všechny soutěže byly obeslány více uchazeči v rozsahu dvou až šesti nabídek z České republiky nebo ze Slovenska. Díky tomuto postupu se podařilo snížit očekávané náklady na periodické opravy o asi 1,2 miliardy korun," uvedl Šťáhlavský. Vítěze soutěží dopravce vybíral formou jednacího řízení, kdy se o výsledné ceně zakázky diskutuje mezi jednotlivými uchazeči a zadavatelem.

Čtyři výběrová řízení na opravu modernizovaných rychlíkových vagonů pro vnitrostátní a mezinárodní provoz, lůžkových vozů a vagonů určených pro rychlosti do 200 kilometrů v hodině, byla podle Šťáhlavského zrušena. Důvodem prý byla vyšší cena, než zadavatel očekával, a to i v případech, kdy zájemci předložili více nabídek. Tato řízení budou podle Šťáhlavského vypsána znovu. Pokud se podaří nalézt dodavatele i pro tyto zakázky, bude v následujících čtyřech letech zajištěn pravidelný servis pro všechna kolejová vozidla Českých drah, dodal.

Kromě Pars Nova a Movo se na zakázkách bude podílet i přerovská společnost DPOV, Krnovské opravny a strojírny, slovenská ŽOS Vrútky, CZ Loko z české Třebové a lounská společnost Legios.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK