MMF obnoví v úterý jednání s Maďarskem o záložním úvěru

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. července (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) pošle v úterý do Maďarska svoji misi, která zahájí jednání s vládou o poskytnutí záložního úvěru. Fond obnovuje jednání poté, co zákonodárci schválili změny sporného zákona o centrální bance. Oznámil to dnes mluvčí MMF Gerry Rice.

Mluvčí upozornil, že plánovaný úvěrový program od MMF a Evropské unie považuje Maďarsko pouze za preventivní a nemá v úmyslu z něj čerpat peníze, napsaly agentury MTI a Reuters.

Bližší informace o úvěru zatím nebyly zveřejněny. Podle dřívějších spekulací by nový záložní úvěr měl být na dva roky. Nejčastěji se hovořilo o částce deset až 20 miliard eur (253,8 miliardy až 507,6 miliardy Kč) a EU by měla krýt asi třetinu této částky.

Maďarsko se dostalo do sporu s EU a MMF kvůli novému kontroverznímu zákonu o centrální bance loni. Věřitelé proto přerušili jednání o půjčce, o kterou země předtím požádala, dokud Maďarsko zákon nezmění. MMF požadoval, aby Maďarsko změnou zákona zajistilo nezávislost centrální banky. Parlament schválil změnu sporného zákona minulý týden.

Maďarsko se v roce 2008 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc MMF, který mu poskytl úvěr 20 miliard eur. Vláda se však v roce 2010 rozhodla neobnovit úvěr a místo toho se země vrátila na finanční trhy. MMF tak nemohl zasahovat do rozhodování vlády o ekonomických otázkách. Vláda však byla nakonec nucena se znovu obrátit na MMF, protože investoři se začali stahovat z maďarských aktiv, forint se propadl k euru na rekordní minimum a výnosy obligací stouply až na neúnosných 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK