Akcie v USA dopoledne kvůli obavám o růst klesly

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. července (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesly v čele s technologickými společnostmi. Mohou za to obavy investorů ze zpomalení globálního ekonomického růstu, které neuklidnila ani příznivá zpráva z pracovního trhu USA.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o 0,3 procenta na 12.571 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,6 procenta na 1334 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o více než jedno procento na 2859 bodů.

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil o 26.000 na čtyřleté minimum 350.000 osob. Analytici očekávali mnohem mírnější pokles na 372.000 žádostí. Údaje jsou podle agentury Reuters nadějnou známkou pro americký trh práce. Za poklesem počtu žádostí však zčásti stály přechodné faktory.

Akcie firmy Infosys klesly dopoledne až o 12 procent, protože firma snížila odhad vývoje tržeb mnohem více, než se čekalo. Technologické firmy v poslední době ztrácejí kvůli obavám o další vývoj technologických výdajů v nejistém ekonomickém prostředí a snížení výhledů firem AMD či Applied Materials. Index technologického sektoru S&P za měsíc ztratil 4,1 procenta a polovodičového sektoru PHLX 8,8 procenta.

Hotelová společnost Marriott International oslabila o čtyři procenta. Zisk firmy sice překonal očekávání, společnost však zaznamenala oslabení na některých zahraničních trzích. Maloobchodní společnost Supervalu se propadla o více než 40 procent. Třetí největší řetězec supermarketů v USA pozastavil výplatu dividend a uvedl, že zvažuje možnosti reorganizace. Ropná firma Chevron naopak díky očekávání vyššího zisku stoupla o půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK