Registr vozidel na mnoha místech stále nefunguje

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - Potíže s centrálním registrem automobilů na mnoha místech stále přetrvávají. Částečné zrychlení systému sice úředníci oslovení ČTK připouštějí, řadu operací ale stále prostřednictvím nového systému prý nelze provádět. Ne druhou stranu ale existují i pracoviště, kde nový registr funguje bez větších potíží. Například výraznější potíže se vyhnuly pracovištím v Turnově, Liberci či Trutnově. Na řadě registračních pracovišť je pátek zavírací den.

S potížemi se stále potýkají v Plzni. Úředníci jsou schopní vyřídit zhruba 80 procent úkonů, jenže ne podle dodaného manuálu, ale nestandardním způsobem. "Musíme pořád hledat berličky okolo, abychom se dostali ke kýženému výsledku. Některé drobnější věci jsme ještě ani nezkoušeli provádět," řekl dnes ČTK Jan Vavřík z odboru registru vozidel a řidičů plzeňského magistrátu. Úředníci v Plzni se domnívají, že vzhledem k množství nedostatků není snad ani možné celý systém bezchybně během týdne opravit.

"Oproti pondělku to je jisté zlepšení, některé operace ale stále nedokážeme provádět," řekl dnes ráno ČTK vedoucí evidence vozidel zlínského magistrátu Martin Šoc. Problémy mají úředníci zejména s registrací vozidel na právnické osoby, s vozidly, u kterých se v registru nedělaly dlouho žádné změny nebo u vozidel, která jsou dočasně vyřazena. "Komplikuje nám to práci, odbavíme méně lidí," dodal Šoc.

V Brně registr vozidel sice jde, ale při jeho používání přetrvávají potíže z minulých dní. Systém je pomalý, objevují se výpadky, úředníkům se nedaří zadávat či nacházet některá data. ČTK to řekl vedoucí magistrátního odboru dopravněsprávních činností Josef Prudil. Potíže očekávají také v Českých Budějovicích či v Karlových Varech.

Systém funguje, uvedli úředníci z pražských registračních center, které ČTK oslovila. Konkrétní detaily v čem se fungování registru oproti minulým dnům zlepšilo a jaký podíl žádostí se jim podařilo vyřešit ve čtvrtek, kdy podle ministerstva dopravy systém doznal výrazných změn k lepšímu, ale odmítli sdělit. Podobné informace prý může komentovat pouze ministerstvo dopravy.

Ministerstvo dopravy nový registr vozidel přišel na 47 milionů korun. Jsou v tom zahrnuté náklady na tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky. Od začátku minulého týdne byl systém odstaven, protože bylo potřeba přesunout data ze starého registru, který spravovalo ministerstvo vnitra. Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se nevyhnuly žádnému z nich.

Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK