Akcie v USA dopoledne výrazně stouply díky bankám a údajům z Číny

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. července (ČTK) - Americké akcie dopoledne výrazně posílily v čele s bankovními tituly. Největší americká banka JPMorgan si připsala pět procent po zprávě, že navzdory nečekaně vysoké ztrátě z obchodování vykázala překvapivě silný čtvrtletní zisk. Náladu na trhu podpořily rovněž údaje o vývoji čínské ekonomiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index zvýšil o 1,5 procenta na zhruba 12.757 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,4 procenta na 1354 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,3 procenta na 2902 bodů.

Společnost JPMorgan dnes uvedla, že ve druhém čtvrtletí navzdory ztrátě z obchodování způsobené chybnou strategií vydělala téměř pět miliard dolarů. Zisk tak sice meziročně klesl o zhruba devět procent, ale překonal očekávání analytiků.

"Laťka pro zisky je nastavena mimořádně nízko," upozornil analytik Todd Salamone ze společnosti Schaeffer's Investment Research. "Čím níž je laťka, tím je (pro firmy) snadnější příznivě překvapit," dodal.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 7,6 procenta. Tempo růstu tak sice opět zpomalilo, bylo však v souladu s očekáváním analytiků a mírně překonalo vládní cíl. "Údaje z Číny naznačily, že situace není tak špatná," uvedl analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab Center for Financial Research.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK