Harmonizovaná inflace na Slovensku v červnu zrychlila na 3,7 pct

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. července (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v červnu zrychlila na 3,7 procenta z 3,4 procenta v květnu. Zastavila tak předchozí šestiměsíční pokles, kdy se dostala na nejnižší hodnotu od začátku minulého roku. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v červnu stouply o 0,2 procenta v porovnání s nárůstem o 0,1 procenta v květnu.

Analytici očekávali, že tempo harmonizované inflace se v meziročním srovnání udrží na květnových 3,4 procenta.

Inflaci táhly hlavně vyšší ceny potravin a nealkoholických nápojů, které zrychlily růst proti minulému roku na 4,1 procenta z květnových 2,3 procenta.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Podle dříve zveřejněných údajů sestavených na základě domácí metodiky meziroční míra inflace na Slovensku v červnu zrychlila na 3,6 procenta z květnových 3,4 procenta. Důvodem bylo zejména sezonní zdražení ovoce a zeleniny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK