Internetová nabídka Telefóniky se asi částečně vyhne regulaci

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Český telekomunikační úřad asi bude moci omezit regulaci velkoobchodní nabídky internetu xDSL od Telefóniky jen na některé regiony. Dalo mu zapravdu sdružení evropských regulátorů BEREC. Záměr začala v červnu šetřit Evropská komise, která úřadu rušení regulace zakázala. ČTÚ to uvedl v tiskové zprávě.

Komise se obávala, že když český regulátor zruší Telefónice celoplošnou povinnost poskytovat alternativním operátorům velkoobchodní nabídku připojení k internetu přes xDSL, bude to znamenat zvýšení cen. BEREC, jehož stanovisko bývá zásadním podkladem pro rozhodování komise, potvrdil, že úřad při analýze trhu velkoobchodního přístupu k internetu postupoval správně. Finální rozhodnutí má komise vydat 11. srpna.

ČTÚ chtěl zrušit povinnost Telefóniky poskytovat velkoobchodní přístup k xDSL v městech a obcích, kde je dostatečná konkurence, například ve formě kabelového internetu nebo Wi-Fi. To se týkalo zejména větších měst, kde žádný z poskytovatelů neměl vyšší než 40 procentní podíl.

Dosud musela Telefónica všude v rámci regulace nabízet jiným firmám na velkoobchodním principu svoje služby xDSL. V současnosti operátor eviduje 93.000 uživatelů služby u jiných operátorů přes velkoobchodní nabídku. U Telefóniky přímo službu využívá 790.000 zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK