Německý ústavní soud vynese verdikt k ESM a paktu EU 12. září

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. července (zpravodaj ČTK) - Spolkový ústavní soud oznámí 12. září své rozhodnutí, zda bude Německo moct dokončit ratifikaci vzniku stálého záchranného fondu eurozóny ESM a fiskálního paktu Evropské unie, nebo ji oddálí. Zveřejnil to dnes soud sídlící v Karlsruhe, na jehož verdikt se netrpělivě čeká nejen v samotném Německu. Bez připojení Berlína totiž ESM nemůže vůbec začít fungovat.

Německý parlament přijal zákony schvalující oba protikrizové nástroje 29. června, prezident Joachim Gauck je ale na žádost ústavního soudu nepodepsal, dokud se k nim nevyjádří soudci v Karlsruhe. Ti obdrželi řadu ústavních stížností na slučitelnost ESM i rozpočtového paktu s německým základním zákonem.

Jejich němečtí kritici tvrdí, že pokud Německo oba nástroje ratifikuje, sníží se tím ústavní pravomoci parlamentu při rozhodování o způsobu využití peněz daňových poplatníků. Po ústavním soudu žádají vydání předběžného opatření, které Gauckovi znemožní připojit pod zákony podpis dřív, než soud celý případ kompletně projedná. To však podle odhadů nebude dříve než příští rok.

Veřejné slyšení k námitkám se v Karlsruhe konalo 10. července. Původně se očekávalo, že soud o případném dokončení nebo oddálení ratifikace rozhodne do konce měsíce. Jeho prezident Andreas Vosskuhle ale při jednání minulý týden naznačil, že si verdikt vyžádá více času. Před výrazným zpožděním či zablokování účinnosti ESM a fiskálního paktu tehdy důrazně varoval německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK