Euro kleslo kvůli obavám ohledně dluhové krize

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Euro dnes oslabilo kvůli obavám z průtahů při řešení dluhové krize v eurozóně. Dostalo se tak na šestitýdenní minimum vůči japonskému jenu a na 3,5leté minimum vůči britské libře, napsala agentura Reuters.

Vůči americkému dolaru jednotná evropská měna odpoledne klesla o 0,1 procenta na 1,2239 USD. Během dne se propadla až na 1,2173 USD. Dostala se tak do blízkosti dvouletého minima 1,2160 USD, na které sestoupila minulý týden.

Německý ústavní soud dnes oznámil, že teprve 12. září vydá rozhodnutí, zda je záchranný fond eurozóny ESM v souladu s německou legislativou. "Ztráty eura jsou převážně důsledkem nejistoty kolem záchranného fondu spojené se soudními záležitostmi. Zavedení tohoto fondu se stále odkládá," uvedl analytik Greg Moore ze společnosti TD Securities.

Pozornost investorů se nyní soustředí na blížící se projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Slabé údaje o maloobchodních tržbách v USA dnes podpořily očekávání, že Fed přikročí k dalším nákupům dluhopisů, aby pomohl domácí ekonomice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK