Japonské akcie kvůli hrozbě intervencí rostly, euro posílilo

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. července (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily. Reagovaly tak na varování ministerstva financí, že pokud to bude nutné, zasáhne proti dalšímu růstu japonské měny. Jen v pondělí vůči dolaru stoupl nejvýše za poslední měsíc. Index Nikkei vzrostl o 0,4 procenta na 8755 bodů.

Akcie kvůli růstu jenu vůči dolaru nejprve klesaly. Ministr financí však později varoval, že Japonsko je připraveno intervenovat a akcie své ztráty smazaly. Podle analytiků však růst akcií zřejmě nebude trvat dlouho vzhledem k pokračujícím obavám o další vývoj globální ekonomiky, který snižuje zájem o rizikovější investice.

Strach ze silného jenu mají dopad hlavně na přední vývozce v čele s výrobci elektroniky Sharp a Sony. Akcie obou firem klesly nejníže za více než tři desetiletí. Po varování před poklesem tržeb v Evropě amerického výrobce kopírek Lexmark klesli i jeho japonští konkurenti, jako Seiko Epson, Canon a Ricoh. Naopak posílili výrobci léků.

Euro dnes v Asii pokračovalo v růstu vůči dolaru díky nákupům hedgeových fondů. Dolar navázal na pondělní ztráty způsobené zprávou o poklesu maloobchodního obratu v USA a vůči koši šesti hlavních měst klesl nejníže za sedm týdnů. Investoři se nyní soustředí na dnešní vystoupení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho před americkými zákonodárci.

Euro vůči jenu posílilo o 0,2 procenta na 96,98 JPY a k dolaru vzrostlo o 0,1 procenta na 1,2285 USD, když během dne stouplo až na 1,2314 USD. Dolar k jenu stoupl o 0,3 procenta na 78,92 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK