Pojišťovny: Počet pojistných podvodů bude letos opět rekordní

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Počet pojistných podvodů bude letos opět rekordní, shodly se tuzemské pojišťovny oslovené ČTK. V prvním pololetí přibyly hlavně menší podvody, zejména případy, kdy klient při nahlášení skutečné pojistné události současně hlásí i škody, které se nestaly. Stále dominují škody na motorových vozidlech, výrazně ale stoupá podíl podvodů v pojištění odpovědnosti. Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

 

Detektivové České pojišťovny odhalili za první pololetí pojistné podvody za celkem 196 milionů korun, což je o 31 procent více než ve stejném období loni. V porovnání s prvním pololetím 2009 tento výsledek představuje 60 procentní nárůst. "Stále platí, že vždy, když se zhoršuje ekonomická situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Vypadá to, že na konci tohoto roku budeme svědky dalšího smutného rekordu," uvedl vrchní ředitel úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman.

Generali zjistila během prvního pololetí o 16 procent meziročně více pojistných podvodů. Zatímco počet pojistných podvodů vzrost na 171, jejich objem klesl ze 60 milionů na 18 milionů Kč. "Podvody jsou častější, ale v menším objemu. Podvodníci to na pojišťovnu zkoušejí obvykle až v případě, kdy jim vznikne reálná škoda. Pojistné plnění se následně snaží úmyslně navýšit pro své obohacení," upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Allianz za první čtvrtletí zachránila 52,3 milionu Kč. Její detektivové prověřili 735 případů, o čtvrtinu více než před rokem. Nejčastěji se podvodníci pokoušeli podvádět opět s auty, kde se podle mluvčího Václava Bálka objevil nový trend - fingované drobné škody. Zatímco dříve se detektivové setkávali hlavně s většími škodami, v posledních měsících řeší i případy za dvacet, třicet tisíc korun, které se měly stát na parkovištích u nákupních středisek. Právě ty se snaží vyhlédnout majitelé nabouraných automobilů, kteří potřebují svoji vlastní havárii 'odklonit' na jiného šoféra, dodal Bálek.

Lidé si často neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění, doplnil Cívka. To je typické především pro takzvané oportunistické podvody, které tvoří podstatnou většinu. Jsou frekventovanější a škoda se obvykle pohybuje maximálně v řádu desítek tisíc korun. "Princip se takřka vždy opakuje. Klient nahlásí pojistnou událost, která se skutečně stala. Současně ale hlásí škody, ke kterým nedošlo," poznamenal.

Nejvíce se podle Bohmana stále snaží podvádět lidé z Prahy, Středočeského a Královéhradeckého kraje, nejméně naopak na Zlínsku a Vysočině. Mění se prý rozložení podvodů napříč jednotlivými druhy pojištění. Zatímco ještě před několika lety tvořily podvody z autopojištění zhruba 70 procent ze všech odhalených podvodů a životní a úrazové pojištění necelých pět procent, dnes je tomu jinak. Většina podvodů se sice stále týká pojištění motorových vozidel, intenzivně však roste objem odhalených podvodů v pojištění majetku a odpovědnosti za škodu, podotkl Bohman.

Pojistný podvod je trestný čin, za který české soudy každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK