Ceny ropy zůstaly bez větších změn, Bernanke nesplnil naděje

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. července (ČTK) - Ceny ropy se dnes navzdory počátečnímu růstu výrazněji nezměnily. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke nesplnil naděje, že naznačí blížící se opatření na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o pouhých 16 centů na 103,53 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI naopak zlevnila o 24 centů na 88,19 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Bernanke v parlamentní zprávě o měnové politice uvedl, že centrální banka je připravena podpořit domácí ekonomiku. Nenaznačil však, kdy by se tak mohlo stát. "Bernanke zklamal a trhu trochu došel dech," uvedl analytik Dominick Chirichella ze společnosti Energy Management Institute.

Výraznějšímu poklesu cen ropy nicméně brání přetrvávající napětí kolem íránského jaderného programu. Írán o víkendu znovu pohrozil uzavřením Hormuzského průlivu, pokud nebudou zrušeny mezinárodní sankce. Hormuzský průliv je klíčovou trasou pro přepravu ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 103,53 103,37 New York - Nymex WTI srpen 88,19 88,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK