Koruna oslabuje lehce vůči euru a posiluje k dolaru

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Koruna dnes dopoledne nepatrně oslabuje vůči euru a k dolaru posiluje. V 10:30 se obchodovala na 25,27 Kč/EUR, tedy o tři haléře slabší, a vůči dolaru získala devět haléřů na 20,58 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruna koriguje úterní zisky. "Domácí data o cenách průmyslových výrobců (PPI) vyšla v souladu s odhady a nebudou pro trh zajímavá," poznamenal. Ceny průmyslových výrobců v červnu dále zpomalily meziroční růst na 1,5 procenta po květnovém zvýšení o 1,7 procenta. Proti předchozímu měsíci klesly o 0,3 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Menší riziko představuje pro korunu hlasování o nedůvěře vládě, čeká se však, že ho kabinet opět ustojí, míní Vlk. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je v poslední době vývoj koruny v krátkodobém i střednědobém horizontu ovlivňován téměř výhradně technickým obchodováním.

Dolar vůči euru kolem 10:30 oslabil na 1,2280 USD/EUR. Podle Vlka je nálada ve světě momentálně pozitivní pro riziková aktiva, růst akcií a eurodolaru dokresluje lehký pokles španělských a italských výnosů, dodal. Odpoledne se čeká vystoupení šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho před sněmovním výborem pro finanční služby. Pozornost bude poutat i Béžová kniha, neboli komentář americké centrální banky k současné ekonomické situaci, doplnil Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK