Pražská burza odevzdává zisky, index PX ztratil půl procenta

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne oslabuje a odevzdává část úterních zisků. Hlavní index PX oslaboval v 11:15 o 0,54 procenta na 902,9 bodu. Dolů ho táhla především Erste Bank, nedařilo se ani energetické společnosti ČEZ a telekomunikačnímu operátorovi Telefónica ČR. Nejvýrazněji ztrácel developer Orco, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Západoevropské burzy mírně rostou. "Investoři na Wall Street nakonec úterní projev šéfa americké centrální banky (Bena Bernenkeho) vyhodnotili tak, že Fed brzy přispěchá zhoršující se americké ekonomice na pomoc," poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct.

V Praze si z velkých emisí nejhůře vedla Erste Bank, její akcie odepsaly 1,48 procenta na 380,50 Kč. Cenné papíry Komerční banky jsou naopak stabilní, dopoledne získaly 0,23 procenta na 3423 korun. Bankovního sektoru se týká zpráva z Polska, kde vláda podle informovaných zdrojů našla kupce pro všech 90 milionů akcií největší polské banky PKO BP, nabídková cena má být 32 zlotých za akcii, poznamenal Mokoš.

Dopoledne oslabily i akcie ČEZ a Telefóniky, a to o 0,69 procenta na 731,40 Kč, respektive 0,38 procenta na 388,50 Kč. Pomyslné dno podle Mokoše ani dnes nenalézají akcie Orca, které se propadají o 2,33 procenta na 52,84 korun. O zhruba procento a půl si pohoršily také cenné papíry sázkové společnosti Fortuna a technologické KIT digital.

Kromě Komerční banky obchodovaly dopoledne se ziskem už jen akcie mediální společnosti CME a petrochemického holdingu Unipetrol.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 213 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK