Růst polské průmyslové výroby v červnu prudce zpomalil

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. července (ČTK) - Polská průmyslová výroba v červnu meziročně stoupla pouze o 1,2 procenta po květnovém nárůstu o 4,6 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Údaje podle agentury Reuters posilují obavy, že zpomalení růstu polské ekonomiky bude prudší, než se předpokládalo.

Analytici odhadovali, že polská výroba vykáže za červen meziroční nárůst o 4,4 procenta. V meziměsíčním srovnání produkce klesla o dvě procenta po květnovém nárůstu 4,5 procenta.

"Údaje o průmyslové výrobě jsou dost šokující," uvedl analytik Peter Attard Montalto ze společnosti Nomura. "Tyto údaje jsou součástí scénáře postupného zpomalení (hospodářského růstu), které si vynutí reakci ze strany centrální banky. Podle našeho názoru lze očekávat snížení úrokových sazeb před koncem letošního nebo začátkem příštího roku," dodal Mateusz Sutowicz z banky Millennium.

Členka měnového výboru polské centrální banky Anna Zielinská-Glebocká po zveřejnění údajů o průmyslové výrobě upozornila, že zpomalení růstu polské ekonomiky by mohlo být výraznější, než se očekávalo. "Jsou to velmi slabé údaje. Jasně to ukazuje, že přichází zpomalení," řekla.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Polská ekonomika loni stoupla o 4,3 procenta, čímž se země zařadila mezi nejrychleji rostoucí v EU.

Centrální banka tento měsíc předpověděla, že v letošním roce hospodářský růst zpomalí na 2,9 procenta a v příštím na 2,1 procenta. V květnu banka v rámci boje s inflací překvapivě zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK